Aktív töltéskiegyenlítő áramkör tervezése Li-ion akkumulátorhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre fontosabb szerepet töltenek be a villamos energiát tárolni képes berendezések. Jelenleg a Li-ion akkumulátorok terjedtek el a kedvező teljesítménysűrűség, energiasűrűség és ár miatt. Legyen szó villamos autókról, mobiltelefonokról, táblagépekről, laptopokról, modell járművekről a Li-ion akkumulátorokat mindegyikükben meg lehet találni.

A nagyteljesítményű és nagykapacitású akkumulátorokat több akkumulátorcella soros és párhuzamos kapcsolásából alakítják ki. A sorosan kapcsolt Li-ion cellák töltöttségét egyforma értéken kell tartani ahhoz, hogy az akkumulátor névleges kapacitását ki tudjuk használni. Ezt a funkciót a töltéskiegyenlítő áramkör látja el. A passzív töltéskiegyenlítés lassú, sok hőt termel. Bizonyos esetekben ez nem megengedhető, így aktív töltéskiegyenlítést kell alkalmazni.

A diplomamunkám során bemutatom a korszerű töltéskiegyenlítő áramkörök típusait és működésüket. Részletesen bemutatom egy aktív töltéskiegyenlítő berendezés tervezését, méréssel igazolom a megfelelő működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.