Aktivitásmérő karóra fejlesztése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Internet térhódításának, valamint az okoseszközök megfizethetőségének és rendkívüli népszerűségének köszönhetően a folyamatos online jelenlét lassan az életünk szerves részévé válik.

A készülékek használatával eltöltött egyre több idő és a felhasználókra gyakorolt hatásuk komoly társadalmi és személyiségi jogi problémákat vetnek fel: beszélhetünk technológia-függőségről, a szociális kapcsolatok megváltozásáról, a közösségi média okozta szorongásról és az életünk minden apró részletével tisztában lévő nagyvállalatokról, amik a rólunk begyűjtött információt értékesítik.

Azonban ennek a technológiának nem csak árnyoldala van: az okostelefonok számtalan módon tehetik könnyebbé az életünket. Ezek közül az egyik a tudatos és sportos életmódra nevelés.

A dolgozatomban egy olyan okoseszköz tervezését mutatom be, amely képes a viselőjéről aktivitás információt gyűjteni, majd azt egy okostelefonra továbbítani Bluetooth kapcsolat segítségével.

Először a jelenleg kapható termékeket elemzem, majd ez alapján létrehozom az elkészítendő eszköz specifikációját. Ezután bemutatom az alkatrészek kiválasztásának folyamatát, és a kapcsolási rajz elkészítését.

Ismertetem továbbá a kapcsolási rajz alapján elkészült nyomtatott áramkört, valamint a forrasztás és élesztés folyamatát.

A dolgozat második részében ismertetem a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos megfontolásaimat, amik alapján az eszközön futó szoftvert írtam, melyet az utolsó előtti fejezetben mutatok be.

Végül pedig értékelem az elkészült munkát és javaslatot teszek az eszköz továbbfejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.