Aktuátor szabályozási algoritmusok fejlesztése az Eurobot versenyre

OData támogatás
Konzulens:
Varga Dániel
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék által szervezett csapattal évek óta részt vesz az Eurobot nemzetközi robotfejlesztő versenyen. A minden tavasszal megrendezésre kerülő verseny előtti hónapok felkészüléssel telnek, aminek keretében a csapat tagjai megtervezik megépítik a verseny kiírásának ismeretében a feladatok megoldásához optimalizált mechanikai felépítésű robotokat, valamint elkészítik az annak vezérlését végző szoftvert is.

A fejlesztési munkát gyorsíthatja, egyszerűbbé teheti, ha mind a hardver, mind a szoftver minél nagyobb része újra felhasználható a korábbi évekből. Ennek megfelelően a szakdolgozat keretében egy olyan beágyazott szoftver-keretrendszer került elkészítésre, amely alkalmas a jövőben elkészített robotjaink különböző beavatkozó egységeinek (aktuátoraink) általános kezelését, hogy az azokat szabályozó beágyazott szoftverek minél kevesebb munkával (minél gyorsabban) elkészíthetőek legyenek.

A szakdolgozat áttekintést nyújt a csapat által készített robotok aktuátoraival szemben támasztott általános követelményekről, amelyeket az elkészített keretrendszernek ki kell elégítenie. Ezt követően dokumentálja a kész szoftvert, útmutatást ad annak felhasználásához a jövőben előforduló konkrét aktuátorok vezérlésében. Befejezésként bemutatja az identifikációs szabályozó tervezés munkafolyamatát és annak eredményét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.