Akusztikai elemek vizsgàlata

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Attila Balázs
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozat az akusztikai elemek teremakusztikai paraméterekre gyakorolt hatását vizsgálja, melyet egy akusztikai modellezőprogram szimulációi és a két helyszíni méréssorozat alapján végeztem el.

Az egyik helyszín egy ideálisnak mondható zengőszoba, ahová kétoldalú, egyik oldalán szálas hangelnyelő anyagú, másik oldalán diffúzornak kialakított forgatható elemeket helyeztem el, hogy tanulmányozzam, hogyan befolyásolják a terem főbb akusztikai paramétereit.

A másik helyszínen, egy hangstúdió üres és akusztikailag megtervezett állapotában széles (MLS jellel) és keskenysávú (szinuszos pásztázó jellel) méréseket hajtottam végre, az utóbbit az állóhullámok meghatározására használtam. A helyiségekről számítógépes modellt is készítettem. A modelleken keresztül bemutattam egy geometriai szimulációs módszert, a sugárkövetéses módszert. A modell eredményeit összehasonlítottam a mért eredményekkel. Ezenkívül ismertettem a területhez tartozó akusztikai alapfogalmakat, a hangstúdiók megfelelő akusztikai kialakításához szükséges lépéseket és akusztikai burkolatokat (közép- és magasfrekvencián hangelnyelő anyagok, lemezrezonátorok, basszuscsapdák és diffúzorok).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.