Akusztikus ikonok tervezése és alkalmazása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csapó Tamás Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Ebben a kutatásban arra keresem a választ, hogy az emberi hangokra leginkább hasonlító, gépi szövegfelolvasással, valós időben generálható akusztikus ikonok hogyan használhatóak fel a mindennapi életben.

Áttekintem az akusztikus ikonok típusainak jellemzőit és készítésük módszertanát, motivációit. Ezután kiválasztom közülük az egyik legmodernebb és egyben leghatékonyabb, gépi szövegfelolvasással készülő típust. Női és férfihangú ikonkészletet tervezek belőle, majd elkészítem a hangfelvétellel rögzített emberi változatot is. Ezzel összehasonlíthatóvá teszem őket, hogy a gépi beszédkeltés alkalmasságát (hatását, kifejezőerejét) vizsgálhassam.

A hangminták éles rendszerben történő kipróbálása érdekében prototípus rend-szert tervezek és fejlesztek, majd ebbe beágyazom a kész hangmintákat. A demonstrációs alkalmazás egy Android rendszerre készülő időjárás-jelentő program lesz.

Az elkészült programot szubjektív tesztelésre bocsátom. A tesztelés során fog eldőlni, hogy a beágyazott hangikonok alkalmasak-e a program kiegészítésére a kijelző mellett újabb ember-gép interfészként. Ha a programot kipróbáló tesztelők jól fogadják a hangokat, érthetőnek tartják azokat, és megértik az általuk hordozott információt, akkor abból egyértelműen levonható a következtetés, hogy a beszéd jellegű akusztikus ikonoknak van helyük az éles felhasználásban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.