Akusztikus iránymérő eljárás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Molnár Károly
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban sok esetben van szükség egy hangforrás irányának meghatározására. E célra használhatunk több mikrofonból álló akusztikai kamerarendszereket. Ezeknek az eszközöknek a segítségével lehetőség van összetett hangforrásokról akusztikai képet készíteni a mikrofonok közvetlenül a mérni kívánt felületre való ráhelyezése nélkül. A mikrofontömbből nyert jelek felhasználásával többféle eljárás, algoritmus segítségével készíthető akusztikai kép.

A mikrofontömbből nyert jelek felhasználásával sokféle módon vizsgálhatjuk a tárgyakat. Általánosságban, a módszerek 3 kategóriába sorolhatók: közeltéri akusztikus holográfia (NAH – Nearfield Acoustic Holography), akusztikai nyalábformálás, valamint inverz módszerek. Ezek közül az akusztikai nyalábformálás (a véges és végtelen fókusztávolságú nyalábformálás) a legelterjedtebb.

Az algoritmusok áttekintése után, diplomatervem megvalósítása során az egyik választott algoritmust megírtam MATLAB programban, majd segítségével meghatároztam szimulált hangforrások helyét. Ezt követően megépítettem egy mikrofontömböt, mellyel iránymeghatározás végezhető, és valós környezetben végeztem méréseket hangforrások irányának meghatározására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.