Akusztikus pozíciómérő rendszer közel téri detekciós képességének növelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozat célja, hogy egy új funkciót, az „Acoustic Cancel-Out” funkciót vizsgálja, melyet a Bosch fejleszt akusztikus távolságmérő szenzorokba. A funkciót a közel téri detekciós képességek növelésére tervezték, lehetővé téve az objektumok akusztikus reflexióinak mérését közel „nulla távolságon”.

A szakdolgozat keretein belül egy új keretrendszer, a Sensor Development Framework (SDF) lett megtervezve és megvalósítva a Bosch szenzorfejlesztési munkáinak támogatására. A megvalósítás két részből áll: egy szoftverkönyvtárból és egy hardveres interfészből. Ezek együtt egy széles körben használt mérőeszközt alkotnak a Bosch akusztikus pozíciómérő szenzor fejlesztésében.

Az SDF lehetővé tesz egy gyors és flexibilis konfigurálást különböző mérések elvégzésére. Ez egy MatLab script alapú környezet, ahol a szenzor konfigurálását és a mérést magas-szintű parancsokkal lehet elvégezni. A program kommunikál a hardveres interfész kártyával (ugyancsak a szakdolgozat keretein belül megvalósítva), ami a szenzor kommunikáció fizikai rétegének megvalósításáért felelős.

Az SDF implementálásán kívül a szakdolgozat keretein belül az Acoustic Cancel-Out funkció különböző vonatkozásokban lett megvizsgálva mérésekkel és az ezekhez tartozó kiértékelésekkel.

A mérések eredményei azt mutatták, hogy a funkció „kulcsösszetevője” lehet a szenzornak olyan alkalmazásokban, amelyek precíz detekciót igényelnek nagyon közeli objektumok esetén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.