Akusztikus távolságmérésen alapuló lokalizáció szenzorhálózatban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatomban egy olyan akusztikus távolságmérésen alapuló lokalizációs rendszert terveztem meg, mely segítségével meghatározható egy vezetéknélküli hálózatban az egyes szenzorok egymáshoz viszonyított távolsága. A távolságmérés a szakirodalomban TDOA (Time Difference of Arrival) néven ismert elven alapszik, mely során az egyidőben kiadott rádiós és akusztikus jel beérkezési időkülönbségének felhasználásával történik a mérés.

A kiválasztott lokalizációs algoritmust Berkley micaz típusú mote-okon implementáltam. Létrehoztam egy PC-s szoftverkörnyezetet is, mely segítségével a szenzorhálózat lokalizációs tevékenysége vezérelhető, és a mérési adatok feldolgozhatóak.

Mivel a mérési eredmények gyakran pontatlanok, így munkám során különös figyelmet fordítottam a potenciális hibalehetőségek kiküszöbölésére és a mérési hibák hatásának enyhítésére.

A dolgozatban bemutatom a megvalósított rendszeren végzett mérések eredményeit. Ezek alapján elmondható, hogy a rendszer 1-2 m-en belül körülbelül 10-20 cm pontosságú mérést tesz lehetővé, míg ezen távolságon kívül a mérés pontossága jelentősen csökken.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.