Alacsony sebességű VLC hálózathoz adat küldő és feldolgozó szoftver fejlesztése MATLAB környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Fekete Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szélessávú infokommunikációs technológiákban leginkább használt rádiófrekvenciás sáv telítődése és korlátozása ellenére az igények továbbra is nőnek az adatátviteli sebesség és csatornakapacitás terén. Ezen igények kielégítéséhez át kell lépnünk a mikrohullámú sávból az elektromágneses spektrum optikai tartományába.

Szakdolgozatomban különösen a látható fénnyel történő kommunikációra (VLC – Visible Light Communication), mint újszerű vezeték nélküli technológiára összpontosítok, azon belül is kifejezetten az alacsony sebességű (< 1 Mbps) összeköttetésekben lehetséges alkalmazásaira. Összehasonlítás szempontjából érintem a nagyobb sebességű lehetőségeket és más frekvenciasávok felhasználását is. Összegzem az eddigi kutatások eredményeit, valamint ismertetem a VLC előnyeit és hátrányait. Bemutatom az információ átvitelére leggyakrabban alkalmazott modulációs eljárásokat.

A VLC bemutatása után rátérek az alacsony sebességű adatátviteleknél leggyakrabban alkalmazott megoldásokra. Kitérek ezek előnyeire-hátrányaira, a szinkron-aszinkron átvitelre, a hibadetektálás- és javítás lehetőségeire, valamint a keretszervezésre.

Szakdolgozatom további részében egy alacsony sebességű VLC hálózathoz készített adó- és feldolgozó szoftvert mutatok be, melyen az adatátvitel soros porton történik. A szoftverhez felhasználói grafikai felületet is készítettem, mindezt MATLAB környezetben. A programkód teljes ismertetése mellett részletes tárgyalom és elmagyarázom a működést az adott szoftverkörnyezetben.

Az összeköttetés meglétét egy előre definiált adatsorral ellenőrzöm, majd bithiba arány (BER) mérést is végzek, melyet grafikonok segítségével elemzek.

A szakdolgozatom végén összegzem az eddig tárgyaltakat és szót ejtek a jövőbeli lehetőségekről és fejlesztésekről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.