Alacsony szintű szenzor fúzió Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az okostelefonok napjainkban nagyon nagy népszerűségnek örvendenek. Az okostelefonokon található operációs rendszerek között különösen népszerű az Android operációs rendszer. Az Android a Google terméke ami abból a célból született, hogy egységes, nyílt forráskódú operációs rendszere legyen a mobil eszközöknek. Az Android sikerének egyik kulcsa, hogy szerte a világon rengeteg lelkes Android fejlesztő van, akik gyakran szabadidős tevékenységként folytatják a fejlesztést. Gyakori példa ilyen fejlesztésekre amikor gyárilag nem Android operációs rendszerrel forgalomba kerülő telefonokra portolnak Androidot. A szakdolgozatom témája egy ilyen telefonhoz az orientációs szenzor elkészítése. Az orientációs szenzor egy fizikailag nem létező virtuális szenzor, ami a telefonban megtalálható gyorsulás és mágneses érzékelők adatait felhasználva képes meghatározni a telefon orientációját.

Szakdolgozatomban megvizsgálom a gyorsulás és mágneses érzékelőket, utána járok, hogy hogyan lehetséges a két szenzor adatainak a fúziójával az orientációt meghatározni.

Megvizsgálom továbbá a Föld mágneses és gravitációs erőterét, ami elengedhetetlen, hogy megfelelően tudjuk értelmezni a szenzoroktól származó adatokat. Bemutatom továbbá, hogy a szenzorfúzióból általánosságban milyen előnyök származnak. Részletesen bemutatom a telefonban található szenzorokat és az Android szenzorkezelő alrendszerét.

Szakdolgozatom második felében a fejlesztőrendszert és fejlesztés menetét mutatom be, majd a dolgozatom végén az elkészült orientációs modul tesztelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.