Alacsony teljesítményfelvételű fordulatszámláló fejlesztése magnetorezisztív érzékelőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az autók nagy részének kormányzása elektromos szervokormányok segítségével történik. Az irányító szoftvernek információra van szüksége a kormánykerék pozíciójáról, amelyet más beépített elektromos rendszerek is felhasználnak. A dolgozat célja, hogy megismertesse az elektromos szervokormányok működését, valamint egy lehetséges megoldást kínáljon a kormánykerék pozíciójának meghatározására.

A tervezés előkészületeként tanulmányoztam a szóba jöhető érzékelőket és mikrokontrollereket, majd irodalomkutatás és mérések alapján kiválasztottam az alkalmazandó elemeket. Sor kerül a szenzor működésének, a mikrokontroller használt funkcióinak és az őket összekötő kapcsolóáramkör részletes ismertetésére. Ezek után bemutatásra kerül a mikrokontrolleren futó program, ami az érzékelő jeleit feldolgozva képes a kormánykerék pozícióját számítani. A tervezés alatt különböző szimulációk, mérések is készültek, amelyekkel a rotor fordulatszámláló helyes működését igazolni lehet.

A fordulatszámláló tervezése során fontos szerepet játszott az alacsony teljesítményfelvétel, amelyet a mikrokontroller meghatározott ideig alvó állapotban tartásával, és megfelelő nagyságú ébrenléti idővel lehet megoldani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.