Aláírás-hitelesítés írásrekonstrukcióval

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az aláírás az egyik legrégebbi és legelterjedtebb biometrikus azonosítási forma napjainkban, ami annak köszönhető, hogy készítése gyors és egyszerű, illetve ami a legfontosabb: egyedi. Ennek következtében az aláírás napjaink szerves részét képezi, a szerződésektől kezdve bármilyen nyilatkozatot vagy banki átutalási lapot a saját kézjegyünkkel, aláírásunkkal kell ellátni, hogy az érvényesnek minősüljön.

Azonban ahogyan az élet legtöbb területén, itt is számolni kell a csalókkal, akik megpróbálják az aláírásokat lemásolni és ezzel hamisítást elkövetni, hogy elérjék saját céljukat, másokat megkárosítva. Ezért szükség van az ellenőrzésre, amit már hosszú ideje szakképzett íráshitelesítők végeznek saját kezűleg.

Napjainkban már természetes, hogy a legtöbb feladat ellátására léteznek gépek, szoftverek, amelyekkel időt és pénzt takaríthatnak meg a vállalatok. Ez így van az aláírás hitelesítés világában is. Ma már sok helyen elektronikusan történik a rögzítés és léteznek aláírás hitelesítést végző szoftverrendszerek is. Sajnos ezek még korántsem olyan pontosak és megbízhatóak, mint az írásszakértők, de folyamatosan fejlődnek a megoldások.

A diplomamunkám célja, hogy megvalósítsak egy ilyen aláíráshitelesítő szoftvert, amely a korábban beadott minták alapján képes az aláírást hitelesíteni. Tehát meghatározza, hogy az adott aláírás az eredeti tulajdonostól származik vagy hamisítvány és mindezt a lehető legnagyobb pontosággal.

A programomat Java programozási nyelven, az Eclipse fejlesztőkörnyezet segítségével valósítottam meg. Az aláírások feldolgozásához az ImageJ képfeldolgozó eszköztárát használtam fel, amelyeken a majd bemutatott algoritmusokat alkalmazva fog megszületni a kívánt eredmény. Végül ezen értékeket más hiteles forrásból származó eredményekkel vetem össze, hogy valós képet kapjak a rendszerem teljesítményéről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.