Aláírások Automatikus Hitelesítése Dinamikus Írásjellemzők Segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dinamikusan fejlődő üzleti szférában nagy igény van a dokumentumok hitelesítésére, melyet többségében még mindig aláírással oldanak meg. Célszerű számítógépes rendszerekkel egyszerűsíteni és gyorsítani a hitelesség ellenőrzését. Az off-line aláírás-hitelesítő rendszerek használatához nincs szükség komoly beruházásra, ezért költséghatékony.

Ezen rendszerek esetében azonban - mivel kép alapján dolgoznak - nem érhetőek el az írás módjára vonatkozó információk, amik az on-line módszerek esetén rendelkezésre állnak. Az aláírás dinamikáját, azaz a sebességre és nyomatékra vonatkozó információkat csak algoritmikus módon a képből lehet kinyerni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztett Aláírás Hitelesítő Rendszerbe (AHR) integrált projektem célja az aláírás sebességére vonatkozó információk kinyerése. Három tulajdonságát vizsgáltam az aláírásoknak, adatokat szolgáltatva a későbbi eredetiség-vizsgálathoz. Az írás dőlésszögét határoztam meg közvetlenül a kép alapján, mely globálisan jellemzi a sebességet. Az aláírásban továbbá két lokális jellemzőt figyeltem. A dinamikára utaló szögesedések vizsgálatához felhasználtam a projekt keretén belül elérhető útvonalát az írásnak, mely egy vektorizáló modul kimenete. Az aláírás egyenesebb szakaszain vizsgáltam az írásvonal széleit, meghatározva a remegések mértékét.

Az implementáció után az AHR felületén kézzel párosítottam a megtalált lokális jellemzőket, azonosítva az egyes aláírások közös tulajdonságait. Lehetőségem nyílt ezek után tesztelni a projektem hatékonyságát, vagyis, hogy mennyire segítenek a kinyert adatok meghatározni egy aláírás eredetiségét. Az eredmények többek között rámutatnak arra, hogy bizonyos tulajdonságokat nem mindig célszerű figyelembe venni az írásnak, valamint, hogy a sok vizsgált jellemző szigorítja az ellenőrzést, csökkentve a téves elfogadások számát.

A dinamikus jellemzők kinyerése célszerű tehát az off-line hitelesítés során, és ahogy a dolgozatban látható, lehetséges a piaci elvárásokat megközelíteni. Azonban a teljes körű alkalmazhatóság eléréséhez további fejlesztésekre van szükség.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.