Alakzatok detektálása és követése neurális hálózatok segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Max Gyula
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen dolgozat célja megismerni a neurális hálózatok nyújtotta lehetőségeket egy gyakorlati alkalmazáson keresztül. A konkrét feladat egy objektum követése egy kamera segítségével.

Erre a célra egy Raspberry Pi-t és kamera modulját használjuk, a kamera forgatását két szervómotorral tesszük lehetővé. A detektáláshoz egy egyszerű konvolúciós hálózatot tervezünk, melynek tanításához beszerezzük a szükséges mennyiségű adatot. A tanítás rendkívül időigényes folyamat, ezért kifejezetten erre a célra összeállítunk egy számítógépet, amelyen a detektálást is futtatjuk, így a két hardver közötti kommunikációra is szükség van, amit számítógépes hálózati kapcsolaton keresztül oldunk meg.

Végigkísérjük a tanulási folyamatot, és megpróbálunk rájönni, mi okozhatja az előálló problémákat, majd amennyire tudjuk, kiküszöböljük őket. A tanított hálózat tesztelése után képeket gyűjtünk a követendő objektumtól mentes azon környezetről, ahol használjuk a rendszert, és ezekkel együtt továbbtanítjuk a hálózatot. A rendszer végül sikeresen végzi kitűzött feladatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.