Alállomás diagnosztika

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

A Diplomatervemben felhasznált mérések döntő többségét az ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kft. Diagnosztikai Csoportjával a szakmai gyakorlatom során végeztem.

Az alállomásokban, általunk végrehajtott diagnosztikai vizsgálatok elengedhetetlenül fontosak a folyamatos és megbízható áramszolgáltatás, a kellő üzembiztonság elérésében. A rendszeres felmérések segítségével csökkentettük a váratlan kiesések, balesetek számát, továbbá a berendezések állapotának pontos ismeretével biztosítottuk a gazdaságos üzemeltetés lehetőségét.

A szétterjedési ellenállás mérések alkalmával az állomások alatt található földelőháló állapotáról kaptam tájékoztatást, melynek megfelelő szerkezete rendkívül fontos egy esetlegesen fellépő földzárlat esetén. A mérések során mindig az adott alállomás mértékadó földzárlati áramának segítségével számolhattunk.

A túlfeszültség-levezetők az alállomási berendezések védelméről gondoskodnak túlfeszültség fellépése esetén. Megbízható és pontos működésük segítségével tehát számos készülék meghibásodása elkerülhető, mely állapot fenntartásához rendszeres diagnosztikai feltérképezést végeztünk.

A transzformátordiagnosztikai vizsgálatok során a szigetelőanyagok, illetve a tekercselés állapotát mértem fel. A szigetelési ellenállás, az RVM, illetve az FRA mérés időszakos ismétlése egyaránt szükséges az elosztóhálózati transzformátorok megbízható és biztonságos üzemeltetéséhez.

A termovíziós vizsgálatok révén a villamos meghibásodásokat jellemző hőmérsékleti eltérések, melegedések már idejekorán felderíthetők, így balesetek és nagy költséggel járó javítások előzhetők meg. A termokamera által nyújtott hibakeresési lehetőségeket valós mérési eredmények segítségével szemléltettem.

A diagnosztikai állapotfelmérések a mérőtranszformátorok esetében sem kerülhetők meg, a mérőváltók a hálózati mérőberendezések és védelmek működtetéséhez szükségesek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.