Alállomási berendezések diagnosztikája

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkra a villamos energia az élet minden területén megjelent, felhasználása rendkívül széleskörű. Azonban jelentőségét legtöbbször csak akkor érzékeljük igazán, ha elérhetetlenné válik, megszűnik. Ez sok esetben megengedhetetlen, így az üzem biztonsága, az ellátás stabilitása egy nagyon fontos szempont. Mivel a villamos energia egyelőre nem tárolható megfelelő mennyiségben, így azt folyamatosan kell előállítani az aktuális fogyasztói igényekhez kapcsolódóan.

Ez azonban csak olyan berendezésekkel lehetséges, melyek megbízhatóak, esetleges meghibásodásaikat előre meg lehet állapítani és szükség esetén beavatkozni. Ahhoz, hogy a készülékek állapotát felmérjük, szükséges diagnosztikát végeznünk rajtuk. Ezen vizsgálatok roncsolásmentesek, és legtöbbször a helyszínen készülnek, így az egyes eszközök kiesésének az ideje minimalizálható.

Természetesen a villamos energia előállításában és eljuttatásában a fogyasztóhoz sok berendezés vesz részt (pl. erőművi generátor, transzformátor, alállomási készülékek, távvezeték). Ezek közül én az elosztó hálózati alállomásokon található készülékek diagnosztikájával foglalkoztam. A nyár folyamán helyszíni mérések során megismerkedtem a különböző vizsgálati módszerekkel és emellett az alállomások felépítésével és berendezéseivel.

Szakdolgozatom első részében igyekszem bemutatni az alállomások szerkezetét és szerepét. A 3. fejezetben részletesebben foglalkozom a transzformátorok tulajdonságaival, ugyanis tapasztalataim szerint a legtöbb vizsgálat célja ezen berendezések állapotának feltárása. Ezután bemutatom az alállomásokon található földelőháló szétterjedési ellenállásának mérési módszerét. Végül olyan vizsgálatok eredményeinek kiértékelésére vállalkozom, melyek közül néhány végrehajtásában én is részt vettem. A célom a diagnosztikai módszerek alkalmazhatóságának bemutatása tipikusan előforduló hibák segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.