Alállomási földelőháló konzisztenciájának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

A dolgozatban ismertetem a legújabb MSZ EN 50522 szabványt, mely az 1 kV-nál nagyobb névleges feszültségű és legfeljebb 60 Hz névleges frekvenciájú váltakozó áramú villamos létesítmények földelő-rendszereinek tervezésére és létesítésére vonatkozó követelmények meghatározására alkalmazható.

Az alállomások tervezésének egyik fontos lépése a földelőháló méretezése, melynek kialakítása villamos biztonsági szempontból nagy jelentőséggel bír. Időszakos vizsgálatoknál valamint az alállomás bővítése során szükségessé válhat a földelőháló folytonosságának és a földelési ellenállásnak a vizsgálata. Szakirodalom alapján vizsgálom a földelőhálók kialakítására vonatkozó előírásokat és a földelési ellenállás mérési módszereit.

A földelőháló folytonosságának megállapítására két új mérési módszert ismertetek. Fontos feladat az alállomások földelőhálóinak időszakos ellenőrzése, melyet 12 évente célszerű elvégezni. Használat során keletkezhetnek olyan pontjai a hálónak, ahol erős korrózió lép fel vagy teljesen elfogyott a háló anyaga, ezért ezeket az esetleges szakadásokat vagy gyenge pontokat meg kell határozni. Ezen pontok javítása fontos feladat, hiszen így az alállomás élettartama megnövelhető.

Helyszíni méréseken vettem részt a földelési ellenállás és a földelőháló folytonosságának vizsgálatára. Az alállomás régi és új hálórészeket is tartalmaz, melyet a CDEGS programba berajzoltam. Szimulációt végeztem a földelőháló folytonosságának megállapítására. Végül összehasonlítottam a szimuláció eredményeit a helyszíni mérés eredményeivel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.