Alállomások és távvezetékoszlopok földelési kérdései

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszer megbízható és biztonságos működéséhez elengedhetetlen az alállomások és távvezetékoszlopok megfelelő minőségű földelése, ami elsősorban kis földelési ellenállás értéket jelent. A földelési ellenállás fogalmához és méréséhez köthető tudnivalók, szabványok, szakirodalmak ismertetésén felül három fő téma kerül tárgyalásra, melyek mindegyikéhez számítógépes szimulációs vizsgálat is tartozik.

A legelterjedtebb módszer a földelési ellenállás mérésére a Fall-of-Potential metódus, amelyhez két segédszonda elhelyezésére is szükség van. Ha a segédszondák nincsenek megfelelő távolságra, helyre leszúrva a földbe, az mérési hibához vezethet. Az erre a hibára vonatkozó – a szakdolgozatomban már elkezdett – vizsgálatot egy alállomási és egy távvezetékoszlop földelőhálóra végeztem el. A diplomatervben az az eset van bemutatva, amikor a mérővezetékek derékszöget zárnak be egymással.

Távvezetékoszlopok esetén gyakori probléma a földelési ellenállás megengedettnél nagyobb értéke. A földelésjavítási lehetőségek felmérése érdekében készítettem el egy részletes szimulációs vizsgálatot földelésjavító anyagra, és szomszédos távvezetékoszlopok összekötésére a talajfelszín felett, illetve alatt.

Végül szintén távvezetékoszlop földelés Fall-of-Potential módszerrel való mérése esetén a mérővezetékek közötti induktív csatolásból eredő mérési hibára vonatkozóan készítettem vizsgálatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.