Alimínium elektrolit kondenzátor gyorsított öregítésének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozat célja egy elektrolit alumínium kondenzátorok élettartamát szabályozottan csökkentő berendezés felügyeleti szoftverének tervezése. Az alumínium elektrolit kondenzátor műszaki paraméterei (technológiájából adódóan) idővel változik. E célból szükség van mintadarabok szabályozott öregítésére.

Feladatom során megismerkedtem az alumínium elektrolit kondenzátorok felépítésével, műszaki paramétereivel, alkalmazásával, lehetséges meghibásodásainak okaival és módjaival, és az adott körülmények közötti valós élettartam számításának alapösszefüggéseivel. Ezek segítségével pedig az öregítést végző berendezés működésének megértése, megfelelő konfigurálása, és a folyamatot szabályozott kereteken belül tartó felügyeleti szoftver készítése volt a cél.

A dokumentumban bemutatásra kerülnek az alumínium elektrolit kondenzátor tulajdonságai, öregítésének, illetve a várható élettartam számolásának elméleti háttere, a berendezés felépítése, és ezeknek a felhasználása a felügyeleti szoftver megfelelő részeiben.

Ezek mellett Python nyelven elkészítettem a teljes felügyeleti szoftvert, amely moduljainak tesztelései is bemutatásra kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.