Alkalmazás életciklus-menedzsment folyamat implementálása HP Application Lifecycle Management eszközzel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A szoftveripar hatalmas üzlet, amely a gazdasági recesszió ellenére is virágzik, fejlődik. A szoftver iránti igény sokkal nagyobb, mint amit az egyre növekvő termelés elbír, ugyanakkor erős minőségi követelmények is fennállnak a termékekkel kapcsolatban. Az üzleti és egyéni felhasználók jól működő, magas teljesítményű, megbízható alkalmazásokat keresnek.

A XXI. században alapkövetelmény, hogy a nagyvállalatok a mindennapi működésükhöz óriási komplex rendszereket tartsanak fenn, ahol a megfelelő és aktuális információ a legfőbb érték. A konkurencia csaknem minden szektorban nagy, az éles versenyhelyzetben pedig az életben maradáshoz elengedhetetlen, hogy a cég ne veszítsen ügyfeleket a vállalti szoftverek rossz minőségéből adódó gyenge szolgáltatás, esetleg szolgáltatás-kiesés miatt. Érezhető, hogy a kiváló minőségű szoftverekre általánosan magas az igény.

A kérdés tehát az, hogy miképpen biztosítható ez az elvárt magas minőség, és emellett hogyan maradhat a szoftverfejlesztő cég minél hatékonyabb és olcsóbb? A válasz a vállalat belső irányító és támogató folyamataiban rejlik. A legfontosabb ilyen processzek közé tartoznak a követelmény-menedzsment és az alkalmazás életciklus-menedzsment folyamatai.

A diplomaterv első részében a dolgozat készítése során felmerült szakmai ismeretek kapnak helyet. Szó esik a szoftverről, mint termékről, annak életciklusáról és a leggyakoribb életciklus modellekről. Bemutatom az alkalmazás életciklus-menedzsmentet folyamatot és legfontosabb jellemzőit. Ezután a követelmény-menedzsment ismertetése következik a követelmény-mérnökség aspektusából. A szakirodalmi szekciót a HP ALM, valamint a piacon jelentős további ALM eszközök tárgyalásával zárom.

A harmadik és negyedik fejezetben a munka kezdeti lépéseinek bemutatása és a kidolgozott ALM folyamat átfogó elméleti leírása történik meg. Az ötödik fejezetben a példakörnyezetet ismertetem, amely jól mintázza a telekommunikációs ipari szektor úgynevezett „business as usual” (BAU) jellegű projektjeit. A következő szakaszban a HP ALM eszközzel megvalósított implementációt részletezem a konkrét példaprojekteken keresztül, röviden kitérve a tesztelésre és a rendszer használatára.

A diplomaterv zárásában a téma, illetve az alkalmazott eszközök értékelése történik meg, illetve a továbblépési lehetőségeket tárgyalom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.