Alkalmazás fejlesztés IT rendszerek energia költségének csökkentésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A feladat egy olyan szoftver fejlesztése, amely képes vizsgálni a számítógép teljesítmény-fogyasztását a kulcsfontosságú szempontokat szem előtt tartva. Továbbá, hogy az alkalmazás tudjon energia megtakarítást lehetővé tevő tanácsot adni a felhasználó számára. A rendszernek, amely egy számítógépre lett fejlesztve, számításba kell vennie a kapott fogyasztást, és összekötnie azt a folyamatokkal különböző esetekben.

Az alkalmazáshoz szükség van néhány előfeltételre: adatbázis az adatok tárolásához, külső program a rendszerszintű teljesítmény érték megállapításához és két parancssori eszköz. Ezek az eszközök közül az egyik a WMIC, ami a Windows Management Instrumentation Command-line-nak a rövidítése és a Tasklist.

Az alkalmazás processzor és memória adatokat állít elő azért, hogy megvizsgálja a folyamatok működését. Ezeket az adatokat alapul véve kiszámolja, hogy az egyes folyamatokhoz tartozó értékek mekkora részt képviselnek a rendszer teljes kihasználtságához képest. Az energiaköltségeket a processzorhoz tartozó adatokból számolja. Ráadásul, egy költség előrejelzés is lett fejlesztve, amely az adott pillanatban kapott értékeken alapul.

A kapott értékeket figyelembe véve, az alkalmazás riasztó ablakokat készít, amelyek a felhasználó által megadott, bemeneti értékeken és/vagy alapvető és/vagy népszerű folyamatokon alapulnak. Ezeken a figyelmeztetéseken keresztül kaphat a felhasználó tájékoztatást, miért lehet a számítógép lassú vagy az energiaköltség magas.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.