Alkalmazás release automatizálás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Tíz éve jelent meg az első Apple iPhone. Tíz éve gyorsult fel az alkalmazásfejlesztés okostelefonokra, és ez azóta sem állt meg. A kiadott alkalmazások természetesen sosem hibátlanok, és általában szeretnénk kibővíteni azokat új funkciókkal is. Hogyan tudjuk elérni azt, hogy közel 100%-os biztonsággal adjunk ki újabb verziókat? Hogyan tudjuk ezt a folyamatot felgyorsítani, hogy akár hetente egy újabb verzió jelenhessen meg?

Ezekre megoldási lehetőséget ad a modern technológia; a különböző API-k, és a nyílt forráskódú könyvtárak használata. Jelenleg az alkalmazás release-elését a legtöbb vállalat manuálisan végzi el, a probléma megértéséhez tehát először meg kell értenünk a manuális release folyamatát.

A manuális folyamatok amellett, hogy monotonok, és nagyon sok időt vesznek igénybe meglehetősen sok hibalehetőséget tartalmaznak. Egy-egy figyelmetlenség komoly következményekkel járhat, esetlegesen egy release elhalasztásával.

Egy teljesen automatikus release rendszer, bár jól hangzik, de elkészítése közel lehetetlen; ez azonban nem is cél. Az alkalmazások release-elésénél valószínűleg mindig szükség lesz valakire, aki felügyeli a ezt a folyamatot, a cél tehát az, hogy a release során minél kevesebb teendője legyen ennek a személynek.

Ezen dolgozat legelején bemutatom a web és a mobil közötti különbségeket a „continues deployment” terén, külön kitérve a mobilra való release-elés nehézségeire a web-bel szemben.

Ezután a manuális folyamatokat mutatom be részletesen, a lehetséges hibapontokat kiemelve, majd részletezem a Skyscanner által használt külső, release-hez kötődő szolgáltatásokat. A későbbiekben bemutatom a release folyamatot ütemező rendszert, annak felépítését és lényegi pontjait. Lezárásként kiemelem a rendszer jelenlegi hibás pontjait, és lehetséges megoldási terveket adok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.