Alkalmazásfejlesztés Liferay nyílt forráskódú keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Hartung István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjaink kommunikációs forradalmának egyértelmű terepe a folyamatosan táguló internet. Bárki oszthat meg híreket és tölthet fel tartalmakat. Emiatt viszont rendszerezni kell ezt a hatalmas információmennyiséget, amire kitűnő megoldást nyújtanak a webes portálok. A portál ma már nem csak egy gyűjtőnév az interneten egy helyen megtalálható cikkek sokaságára. Számtalan többletszolgáltatással színesítik a webes tartalmak világát, ezáltal például egyre szebb felhasználói felületet és profibb megoldásokat kapnak kézhez a felhasználók. A legtöbb ilyen, előre elkészített szoftvercsomag rengeteg technológiát foglal magába, általában több szabványnak is megfelelnek és természetesen, ami egy programozó számára a legfontosabb, kitűnő specifikációval rendelkeznek.

Szakdolgozatomban a Liferay webes portálrendszerrel foglalkoztam és az IQSYS Zrt. keretein belül specifikált feladatokat oldottam meg. Meg kellett ismernem a portálrendszer felépítését, működését, architektúráját és az IQSYS által előzetesen készített IQportált. Fotók, videók megnézésre alkalmas modulokat kellett implementálnom. Integrálnom kellett a híres Facebook és Twitter alkalmazásokat, valamint statisztika készítésére és kimutatására alkalmas portleteket kellett készítenem. A szabványok miatt pedig a portál akadálymentes formáját kellett kialakítanom. A fejlesztést a cég által biztosított gépen végeztem, a tesztelést pedig részben egy belső tesztszerveren.

A háttértechnológiákról szóló fejezetben kitérek a portálrendszerek előnyeire és hátrányaira. Az szakirodalom megismerését követően kiválasztottam a számomra megfelelő technológiákat. Szem előtt tartottam azt a lényeges szempontot, hogy lehetőleg minél elterjedtebbek legyenek az adott programozási nyelvek vagy keretrendszerek, ezen felül a specifikációban leírtakat is meg lehessen valósítani velük. Ugyanebben a fejezetben továbbá arra is kitérek, hogy az IQSYS Zrt. keretein belül milyen további portálrendszerek fejlesztésében vettem részt és pontosan mi is a már előbb említett IQportál. A harmadik fejezetben pontosan ismertetem a feladatokat és részletezem, hogy miként képzeltem el a porletek kinézetét és a megvalósítás módját. Szakdolgozatom negyedik egysége az implementálás és tesztelés részleteit tartalmazza. A dolgozat további részeiben összegzem a munkámat, megmagyarázom a rövidítéseket és felsorolom az általam használt szoftvereket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.