Alkalmazási réteg fejlesztése LoRa hálózathoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom célja a LoRa technológiára épülő rendszerek megismerése és kipróbálása volt egy általam készített hardver kártyára való szoftver elkészítésén keresztül. Az alkalmazás egy egyszerű szenzorhálózat, mely maximum három szerver egység kezelésére alkalmas.

Az implementálás során egy kliens és egy szerver node-ot kapcsoltam össze, melyek egymással LoRa RF segítségével kommunikálnak. A kliens periodikusan lekérdezi a szerver egységeket (jelenleg egy node-ot), azok pedig lemérik a környezeti paramétereket, majd a mérési eredményeket visszaküldik a kliens részre, mely végül karakteres LCD kijelzőn jeleníti meg azokat.

A dolgozatban először röviden bemutatom a LoRa RF és az ezen alapuló LoRaWAN hálózat sajátosságait, majd a használt fejlesztőkártyát. Ezután következik a szoftver bemutatása a LoRa modullal való kommunikációhoz szükséges protokollok bevezetésével, majd a FreeRTOS operációs rendszer összefoglalójával. Végül az elkészített alkalmazás kerül bemutatásra. A dolgozat végén egy rövid hatótávolság tesztet is ismertetek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.