Alkalmazásintegrációs lehetőségek vizsgálata IBM WebSphere és JBoss platformok között

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy nagyvállalati környezetben számtalan alkalmazás áll kapcsolatban egymással különböző komplex feladatok elvégzése érdekében. Egy ilyen környezetben elkerülhetetlen a különböző funkciókat megvalósító rendszerek heterogén összetétele. Ennek legfőbb oka, hogy az egyes alkalmazások különböző időben kerültek elkészítésre az éppen aktuális technológiák felhasználásával.

A Java EE világban az összetett üzleti alkalmazásokat valamilyen alkalmazásszerver segítségével készítik el. Egy alkalmazásszerver számos hasznos segédeszközt nyújt a programozónak fejlesztés közben, (middleware) mint például adatbázis elérés, tranzakciókezelés, biztonsági felügyelet vagy éppen kommunikáció más rendszerekkel. A piacon több alkalmazásszerver is készült, melyeknek a funkcionalitása nagyban tartalmaz átfedést, de mindegyik ilyen terméknek megvan a saját módszere a fent felsorolt technikák megvalósításában.

Dolgozatom során azt kutattam, hogy a különbözőségek ellenére, hogyan tud két különböző alkalmazásszerveren futó üzleti alkalmazás kommunikálni egymással. Az egyik alkalmazásszerver, amit vizsgáltam a nagyvállalati rendszereket tekintve egyik legnépszerűbb, az IBM WebSphere 8.5. A párjának egy ellentétes csoportot megcélzó WildFly 8.1-et választottam, ami egy ingyenes és inkább a kisebb cégek között népszerű alkalmazásszerver.

Munkám során körbejártam a legnépszerűbb integrációs lehetőségeket és a hozzájuk kapcsolódó szabványokat. Egy-egy fejezetet szántam a webszolgáltatásokra (JAX-WS), a RESTful webszolgáltatásokra (JAX-RS) és az üzenetkezelő rendszerekre (JMS).

Minden fejezet végén egy példával demonstráltam a kutatásom eredményét. Ehhez létrehoztam egy fiktív rendszert, a Virtual Marketing Company-t melyben elkészítettem négy alkalmazást, kettőt-kettőt a két alkalmazásszerverre. Ezen a négy alkalmazáson keresztül mutatom be, hogy az egyes technológiákat hogyan lehet alkalmazásszerveren belül és kívül felhasználni. Törekedtem a példákat úgy elkészíteni, hogy minden funkciót tesztelni tudjak mind a két alkalmazásszerveren.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.