Alkalmazásmodellezés szakterületi nyelvekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítógépek és informatika gyors fejlődésének és térhódításának köszönhetően egyre több szakterületen alkalmazzák őket bonyolult feladatok megoldására. Ám sok olyan szakterület adódhat, amelyek leírására, valamint sajátos problémáik kidolgozására és megoldására az általános célú nyelvek nem tudnak kellő részletességet biztosítani. Ilyenkor használatosak a szakterületi nyelvek, amelyek célja, hogy egy-egy szakterület feladataira specializálódjanak.

A szoftverfejlesztési életciklusnak a fejlesztést megelőző fázisa a tervezés. Ennek során az adott szoftver működéséről, architektúrájáról, komponenseinek felépítéséről és kommunikációiról, és számos más strukturális és funkcionális jellemzőiről készülhetnek modellek, melyek később jelentősen megkönnyíthetik a fejlesztési fázis menetét. Olyan cégek és vállalkozások számára, amelyek egyedi termékek megvalósításával foglalkoznak, a szakterületi nyelvek jelenthetik a megoldást arra, hogy kellő részletességgel és a kívánt absztrakciós szinten készíthessenek modelleket.

Napjainkban a technológia egyik legizgalmasabb fejlődési területe az úgynevezett Internet of Things, ami többek közt a különböző okoshálózatok, okosváros projektek, és nem utolsósorban a negyedik ipari forradalom hátterében áll. Az Internet of Things a gyakorlatban érzékelőkkel és internetes csatlakozási lehetőséggel ellátott elektronikus eszközök összekapcsolását jelenti, ami egy adatgyűjtési hálózat létrejöttét eredményezi.

Szakdolgozatomban egy olyan szakterületi nyelvet dolgozok ki és mutatok be, aminek segítségével Internet of Things hálózatok strukturális modellezését lehet megvalósítani. Ezek után a nyelv használatát egy modell megalkotásán keresztül szemléltetem, majd ezt a modellt felhasználom egy alkalmazás fejlesztése során, a modell forráskóddá transzformálásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.