Alkalmazások Android és GWT változatának egyidejű fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A számítógépek után az okostelefonok elterjedésével egyre több eszközön nyílik lehetőség az internetes alkalmazások használatára. Az ilyen új eszközök kialakításukból adódóan új, a személyi számítógépektől eltérő felületet nyújtanak a használat során. Máshogyan kell használni az alkalmazást egy PC-n és egy okostelefonon.

A gyakran használt internetes alkalmazásoknak elérhetőek az okostelefonra szánt változatai is. Ezek jellemzően az eredeti webes alkalmazások megszületése után készültek. A különálló okostelefon alkalmazások létét az indokolja, hogy a weboldalak nem működnek teljes értékűen egy okostelefonra szánt böngészőben, ami részben a készülékek használatából és méretéből fakad (érintőképernyőn más az elérhető felület-elemek optimális sűrűsége), másrészt az okostelefonok böngészői nem mindig biztosítják az asztali gépek böngészőinek funkcionalitását. Ez azonban kihívásokat támaszt a fejlesztőkkel szemben, mivel a kész weboldal mellé erőforrásigényes megírni egy új, hasonló funkcionalitással bíró okostelefon alkalmazást. Gyakran a teljes alkalmazást az alapoktól újra kell írni.

Jelen projekt a fent említett folyamat megkönnyítését, leegyszerűsítését tűzte ki célul. A kiindulási megkötés az volt, hogy a weboldalt (alkalmazás PC verziója) Google Web Toolkit, az okostelefon alkalmazást pedig Android platformon kell kifejleszteni. A két platform közös programozási nyelve a Java nyelv. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy közös kódrészleteket használjunk fel a két különböző platformra készített alkalmazásban. Egy esettanulmányon keresztül bemutatom egy alkalmazás különböző verzióit, amelyek jól szemléltetik, hogy milyen tervezési minták alkalmazhatók a fejlesztés során, hogyan modellezhető egy ilyen alkalmazás, és milyen gyakorlatot érdemes követni, hogy a két konfiguráció forráskódja minél kevésbé térjen el egymástól.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.