Alkalmazás-specifikus mikroprocesszorok magas szintű modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Péter
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Az integrált áramköri gyártástechnika fejlődése meghozta az igényt az áramkörtervezési absztrakció szintjének emelésére. A széleskörben elterjedt RTL tervezési gyakorlat kiegészülhet a magasabb szintű leírások elkészítésének módszerével, ugyanakkor a meglévő módszerekkel való kompatibilitás is elengedhetetlen tényezője egy új eljárás sikerességének. A dolgozat bemutatja, hogyan lehet egy, a kiegészítésre alkalmas, alkalmazás-specifikus mikroprocesszor (ASIP) RTL modelljéhez algoritmus szinten megfogalmazott funkcionális egységet illeszteni úgy, hogy a kiegészítőáramkör modellje illeszkedjen a mikroprocesszor interfészének követelményeihez, és ne a mikroprocesszor modelljét kelljen – további kiegészítő logikával – alkalmassá tenni egy előre definiált interfészen való kommunikációra.

A modellezési feladat során az RTL és algoritmus szintű modellek megfogalmazására egyaránt alkalmas SystemC osztálykönyvtár elemeit használtam fel. A magas szintű kommunikáció leírására a TLM eszközkészletét alkalmaztam.

A mikroprocesszor adott interfészéhez készítettem egy úgynevezett tranzaktor egységet, amely leírja az interfészhez tartozó protokollok működését. Az elkészült tranzaktor működésének demonstrálásához egy C nyelvű FFT implementációt illesztettem hozzá a mikroprocesszor RTL modelljéhez. Az algoritmus szintű leírásból ezután manuális módosításokkal ütemezett modellt készítettem. A modellek működését a források egyszerű fordításával és futtatásával, szimulációval igazoltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.