Alkalmazás-specifikus rendszerstátusz monitorozás a felhő alapú SAP IBP alkalmazáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozat készítése során alkalmazás specifikus rendszer státusz monitorozással foglalkoztam, az SAP rendszerén belül. A vizsgált alkalmazás az SAP Integrated Business Planning (IBP) nevezetű rendszere volt. Ezen belül kellett felderíteni az esetlegesen később problémát okozó rendellenességeket, hibákat, és ezen hibák, rendellenességek felderítésére alkalmas szoftvert, programot készíteni amely futása során leellenőrzi, hogy ezek a problémák fennállnak e, és amennyiben igen, akkor tájékoztatja a rendszer üzemeltetőket, biztosítja számukra a rendellenességek elhárításához szükséges, illetve az abban segítő rendszeradatokat.

Először bemutatom az SAP főbb fejlesztő eszközeit, technológiáit, különös tekintettel annak felhő alapú infrastruktúrájára. Továbbá részletesebben kifejtem, hogy hogyan is működik az SAP-n belül a Felhő alapú szoftverek üzemeltetése, különös tekintettel, mivel munkám ebbe fog beépülni, és segítséget nyújtani az üzemeltetőknek.

Másodszor bemutatásra kerül még az is, hogy egy ilyen komplex rendszernek, mint az IBP, milyen problémái merülhetnek fel a backendben, különös tekintettel az adatbázisban való adatok konzisztenciájára és arra, hogy ezen problémákat hogyan lehet detektálni, majd azokat jelenteni a rendszer üzemeltetők felé, hogy azt ki tudják javítani.

Végül de nem utolsó sorban részletes bemutatásra kerül, hogy hogyan lehet ilyen rendszerellenőrzéseket implementálni, és automatizálni, elérhetővé tenni azt a rendszer üzemeltetők számára, annak érdekében, hogy azokat ők ügyfélspecifikusan be és ki tudják kapcsolni attól függően, hogy adott ügyfél rendszerben szükséges e annak az adott probléma csoportnak a felderítésére képes biztonsági ellenőrzések a használata.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.