Alkalmazott adatbányászat szenzorhálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Egyes statisztikák alapján Európában a jelenleg felszerelt 60 milliós Smart Meter eszközállomány a következő két évben a duplájára fog emelkedni, és ez a rohamos fejlődés hazánkat sem fogja kihagyni a sorból. Az intelligens szenzorhálózatok iránti igények még ezeken az adatokon is túlmutatnak, hiszen azok számos, nem elhanyagolható előnnyel rendelkeznek, főleg, ha a mért adatokból szoftveres támogatással, megfelelő hatékonysággal nyerik ki a benne rejlő információkat.

A dolgozat célja egy intelligens szenzorhálózat adatfeldolgozásának általános jellegű megoldása, az ehhez szükséges adatbázis struktúra, valamint különböző riasztási funkciókkal felszerelt felhasználói felület megtervezése és megalkotása.

Diplomamunkámban részletesebben bemutatom a RemoteSense szenzorhálózatot, melyhez a jelenleg létező rendszerek és azok riasztási funkcióinak elemzésével végül egy saját adatbányászati megoldást nyújtok az információ feldolgozásának problémájára. A megtervezett felhasználói felületem képes a beérkező adatok alapján különböző anomáliák, például csőtörés felismerésére, illetve megfelelő beállítások mellett akár visszaélések detektálására is.

A tervezett rendszer jelenleg általánosabb megoldást nyújt, alkalmas víz, gáz és áram fogyasztásának mérésére, de lehetséges felhasználási köre ennél tágabb, támogatja kisebb módosításokkal a feladatspecifikusabb környezeteket is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.