Alkatrésztisztító állomás vezérlésének tervezése és megvalósítása PLC használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Egy autóipari beszállító cég pályázatot hirdetett egy új gyártósor megtervezésére és kivitelezésére. A sor feladata a termék összeszerelése előre legyártott alkatrészekből. A gyártósor több állomásból áll, amelyek egy része automata.

A dolgozat keretében a sor automata tisztító állomásának villamos oldali megtervezésének és programozásának folyamatát mutatom be.

A dolgozat első felében ismertetem az állomás felépítését gépészeti szempontból, majd ezt követően a villamos rajz készítésével foglalkozom. A tervezés folyamata során az érvényben lévő szabványok mellett a vevő specifikációjában leírtakat is figyelembe kellett vennem. A villamos rajz könnyebb átláthatósága érdekében a magyarázatok mellé illusztrációt is készítettem.

A dolgozat második fele az állomás programozásának legfőbb lépéseit mutatja be. Elsőként a léptető motor vezérlőjének felprogramozásával foglalkozom, ezt követően pedig a vevő által elvárt fejlesztői környezet használatát és PLC program felépítését ismertetem. A program működését üzemmódokra lebontva mutatom be, majd a HMI kijelzőinek szerkesztésével és a hibák kijelzésének megoldásával foglalkozom.

A dolgozat zárásaként az állomás tesztelésének folyamatát mutatom be, majd értékelem a feladatkiírásban kitűzött célok teljesítését és sorra veszem, hogy milyen fejlesztési lehetőségekkel lehetne még bővíteni a munkámat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.