Állandó mágneses szinkronmotor vezérlése AURIX mikrokontrolleren

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elektromos motorok különféle vezérlési lehetőségeinek vizsgálata és azok implementálása napjainkban a gyakran felmerülő kutatási és fejlesztési feladatok közé sorolható, amikkel egy autóipari vonatkozású projektben egy fejlesztőmérnök találkozhat. Ezen motoroknak a járművekben egyre több és több szerep jut; hatékonyságuk ennek megfelelően kulcskérdés mind a mechanika, mind pedig a vezérlés kialakításának szempontjából.

Az állandó mágneses szinkronmotor különösen népszerű a korszerű autóipari alkalmazásokban számos kedvező tulajdonsága okán, melyek közül kiemelendő a teljesítménye, hatásfoka és robusztus felépítése. E motortípus vezérléséhez ugyanakkor egy mikrovezérlőre épülő elektronikus vezérlőegység alkalmazása elengedhetetlen.

Diplomamunkám céljául egy ilyen állandó mágneses, háromfázisú szinkronmotor vezérlésének megtervezését és megvalósítását tűztem ki egy nagyteljesítményű, többmagos mikrokontrollerre, az Infineon AURIX™ TriCore™ TC2XX autóipari processzorcsalád egyik tagjára építve. Feladatom volt ezáltal egy olyan fejlesztési platform kialakítása, mellyel egy célszerűen használható eszközt adhatok az elektromotorvezérléssel kapcsolatos előfejlesztési projekteken dolgozó kollégák kezébe. Munkám a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. budapesti kutatás-fejlesztési intézetében végeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.