Állandómágneses kefe nélküli DC motor kontrollerének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat témája egy motorvezérlő áramkör tervezése kefenélküli egyenáramú (BLDC) motorhoz. Az elkészült áramkör oktatási célt fog szolgálni, így megfelelő számú mérési ponttal és védelemmel kell ellátni. Továbbá képesnek kell lennie az összes gyakori irányítás megvalósítására, legyen az szenzoros, vagy szenzornélküli. A tervezési folyamat során a rövid fejlesztési idő és a megbízhatóság játszott fő szerepet.

A tervezési folyamat során a jól bevált top-down tervezési megközelítést használtam. A központi rendszerterv megalkotása volt ehhez az első lépés, majd az egyes alkatrészek szükséges paramétereinek kiszámítása után következhet a tényleges alkatrészválasztás, majd a nyomtatott áramköri kártya tervezése.

Az elkészült eszköz képes megforgatni a motort, és tetszőleges szabályozási algoritmus megvalósítható vele. Nyomon lehet követni a fázisáramok és az indukált feszültség változását mérési pontokon keresztül. Fordított polaritás, túlfeszültség, túláram és túlmelegedés ellen is védve van az áramkör és képes meghajtani egy 200 [W]-os motort is. Az motorvezérlő egység legyártásra került, és számos teszten átment. A tervezési folyamat végén egy költségelemzés is található.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.