Állandómágneses szinkronmotor identifikációja Autobox környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozatom célja az volt, hogy az állandó mágneses szinkronmotor elektromos paramétereit meghatározzam. A szinkronmotor alkalmazása nagyon sok helyen fellelhető az iparban. Az általam vizsgált szinkronmotort a gyakorlatban is használt kormányművek elektromos rásegítéséhez használják.

A szakdolgozatomban szereplő állandó mágneses szinkronmotor az elektromos szervokormány része, amit manapság a legtöbb jármű kormányművének rásegítésében megtalálunk. A dolgozatomban emiatt foglalkoztam a másfajta rásegítési eljárásokkal, illetve hosszasan tanulmányoztam ezeknek a szervokormányoknak előnyeit és hátrányait.

Az elektromos szervokormány központi vezérlő egységével (ECU) és magával az állandó mágneses szinkrongéppel foglalkoztam behatóbban. A szinkronmotor pulzus szélesség modulációval vezérelt, így dolgozatomban megtalálható a szinkronmotor vezérlése. A szinkronmotor pontos paramétereinek azonosítása, mely dolgozatom legfőbb célja volt, Matlab alapú környezetben és inverteres meghajtással történt. A használt modellt Matlab Simulink programban készítettem el.

A dolgozatomban, az autóiparban jól ismert AutoBox-ot használtam a motor modellek futtatására. Az AutoBox vezérelte a motor inverterét, mely inverter később a motor három fázis áramát és feszültségét szabályozta.

A szinkronmotor vezérlését követően a bemutatott elrendezés alapján készítettem el a motor indentifikácójához szükséges méréseket. A méréseim között szerepeltek a dolgozatomban bemutatott mérések. A mérésekre mérőszkripteket készítettem, melyek automatizáltan végezték a mérést. Célom a mérésekkel a motor minél jobb identifikálása és a minél jobb motorvezérlés kialakítása volt. A mérések összevetésével, és kiértékelésével a jövőben pontosabb szabályozást készíthetünk, ami elősegíti a még biztonságosabb motorvezérlést, s ezzel együtt a minél hatékonyabb és pontosabb hajtásláncok megvalósítását.

A következő sorokban a ThyssenKrupp Hungary Kft.-nél végzett munkám eredményeit fogom bemutatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.