Állatgyógyászati mérőfej fejlesztés

OData támogatás
Konzulens:
Barta András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink orvostudományának egyik legjobban fejlődő ágazata az állatgyógyászat. Az emberek számára fontos a házi kedvenceik egészsége, valamint a nagy értékű haszonállatok gyógyítása is egyre inkább előtérbe kerül. Az emberi használatra alkalmas bevizsgált műszereknek számos olyan előírásoknak kell megfelelni, amelyek betartása az állatgyógyászati használat esetében nem kötelező, így olcsóbb műszereket lehet előállítani. Jelen diplomaterv témája egy olyan állatok monitorozására alkalmas mérőfej szoftverrendszerének megtervezése, tesztelése, amely néhány plusz alkatrésszel emberi használatra is alkalmas, mindezt úgy hogy megőrzi alacsonyabb árfekvését. A készülék úgy lett kialakítva, hogy moduláris felépítésű legyen. Ezt kihasználva több hardverváltozat is készült, az egyik emberen is használható, őrzőmonitorhoz csatlakoztatható, a másik kisméretű saját kijelzővel rendelkező, vezeték nélküli kapcsolattal ellátott akkumulátorról üzemelő eszköz. A diplomaterv során egészen a tervezéstől a gyártási fázisig bemutatásra kerülnek ezen mérőfejek. Sajnos van néhány egyedi megoldás, melyket nem mutathatok be teljeskörűen, mivel üzleti titkot képeznek.

Az első részében olvashatunk az alapvető mérési elvekről, valamint az egyes készülékváltozatok hardverének felépítéséről. Szó esik az alkalmazott szenzorokról, és azok működési elvéről.

A következő rész a készülék szoftverének bemutatásával foglalkozik. A szoftver felépítése moduláris, és egy ingyenesen használható valós idejű operációs rendszerre épül. Ennek köszönhetően minden hardverváltozaton futhat ugyanaz a szoftver, a hardveres különbségekből adódó kisebb módosításokkal. Bemutatásra kerülnek az egyes készülékek közötti kommunikációs lehetőségek, valamint a vezeték nélküli kommunikáció módja és a választott protokoll felépítése. Szó esik az online és offline adatküldési megoldásokról és a felvett adatok rögzítésének módjáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.