Almafa on-line számítási környezet újrafelhasználható komponensrendszere

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A manapság használt számítórendszereknek jelentős problémái vannak bizonyos mérnöki területeken, különös tekintettel a villamosmérnöki alkalmazásokra. Munkám során ezekre a problémákra próbáltam megoldást találni, és egy, az eddigieknél jobb rendszer megalkotására törekedtem.

A mai környezetek (például Matlab, táblázatkezelők és más célorientált eszközök) legfőbb problémája abból fakad, hogy hozzájuk tartozó tartalom nem bővíthető a közösség által (nem kollaboratívak). Ez nagyon megnehezíti az egyes mérnökök által már implementált bonyolult tervezési folyamatok újrafelhasználását. Jó példa erre az egyes integrált áramkörök adatlapjaiban leírt tervezési folyamatok. Fontos probléma még a mértékegységek támogatásának hiánya és az, hogy ezek a rendszerek képtelenek az együttműködésre.

Az almafa.org fő újítása a kollaboráció. Egy olyan környezetet nyújt a felhasználók számára, ahol mások munkáját könnyedén fel tudják használni saját feladataik megoldására. A szkriptek leírására módosított JavaScript nyelvet használ, ami könnyen tanulható a C-hez szokott mérnökök számára. A nyelv támogatja a mértékegységeket, komplex számokat, vektorokat és mátrixokat, és sok beépített matematikai algoritmust tartalmaz. A felhasználók könyvtárakat készíthetnek tetszőleges feladatok elvégzésére, és ezeket könnyedén megoszthatják másokkal. A többi felhasználó ezeket a könyvtárakat azonnal használhatja saját számításaiban, ezáltal jelentősen lerövidítve a tervezéssel töltött időt. Kész szkriptek is könnyedén megoszthatók, vagy beágyazhatók más weboldalakba. Minden szkript a felhasználói oldalon fut, amit a böngészőben futó fordító és futásidejű környezet tesz lehetővé. Ezáltal a szkriptek reakcióideje minimális és a szerver terhelése is kicsi.

Munkám során az almafa.org backend részén dolgoztam. Jelentős részt vállaltam a rendszer tervezésében és implementálásában is. Létrehoztam egy böngészőben futó fordítót, a szkriptek futását támogató környezetet, és a mértékegység-kezelő rendszert. Az én munkám továbbá a teljes szerver oldal, a szkriptek importálásáért felelős rendszer, a dokumentációkezelő rendszer és az automata tesztrendszer is. Készítettem néhány teszt könyvtárat is, amely segítségével a rendszer működőképességét ellenőrizhettük.

Az almafa.org jelen állapotában képes tetszőleges szkriptek futtatására, függvénykönyvtárak használatára, automatikus dokumentációgenerálásra, függvények ábrázolására és még sok másra. Ahhoz azonban, hogy a mindennapi életben is használható legyen, még nagyon sok munka szükséges. Ha a rendszer elkészül sok mérnök munkáját meg fogja könnyíteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.