Általános, SNMP protokollon alapuló elemmenedzselő modul fejlesztése Ethernet hálózati eszközök menedzselésére a NETvisor Zrt. ANMS keretrendszerének használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Cinkler Tibor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az ANMS hálózatmenedzselő rendszert főként internet szolgáltatók hálózataiban használják, ahol időnként előfordul, hogy új típusú eszközöket állítanak a hálózatba. Amennyiben a menedzsment rendszer nem rendelkezik azokkal a modulokkal, amelyek lehetővé tennék ezek menedzselhetőségét, a berendezések központosított felügyelete nem megoldott. Mivel ezek a modulok erősen gyártó specifikusak, ezért ezeket szinte a nulláról kell kifejleszteni, ami nagyban meglassítja annak folyamatát. Ennek eredménye, hogy viszonylag hosszú ideig kell az operátoroknak bajlódniuk az új eszközök egyedi felügyeletével, konfigurációjával.

Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy megvalósítható-e egy olyan standard elemeken (SNMP, Standard MIB-ek) alapuló modul, amely lehetővé teszi e kritikus időperiódus alatt a kérdéses 2. rétegbeli eszközök alapvető konfigurációinak elvégzését, valamint menedzsment rendszerbe való felvételét.

A kiválasztott standard MIB-ek vizsgálatán keresztül megterveztem, majd megvalósítottam a GenereicIp-nek elnevezett modult, amely tesztekkel is alátámasztja sikeres működését, azzal a korlátozással, hogy nem minden esetben biztosítható egy eszköz egyszerűbb–bonyolult konfigurációja, csupán alap szinten.

A megvalósított modul hasznos eredménye, hogy segítségével egy eszköz és a hozzá tartozó portok, interfészek, VLAN-ok megjeleníthetők az egységes felületet nyújtó ANMS rendszerben, a hálózatban lévő valamennyi eddig már ismert eszközzel együtt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.