Általános biztosítói ügyfélkezelő webalkalmazás készítése Azure platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Biztosítói környezetben kiemelt hangsúlyt fektetnek az ügyfélkezelő folyamatok informatikai támogatására. A megfelelő ügyfélkezelő rendszer használata hatékonyabbá teszi a biztosítási ügynökök mindennapi munkáját, ezáltal a vállalat pénzügyi mutatóit is javítja. A szoftverpiacon számos késztermékből lehet választani (például Salesforce, Microsoft Dynamics CRM), azonban ezek a megoldások gyakran nem fedik le a speciális igényeket és sokszor olyan funkciókért is fizetniük kell a vásárlóknak, amire valójában nincs is szükségük.

Diplomamunkám keretében egy olyan biztosítói ügyfélkezelő webes alkalmazást készítettem, amely a legalapvetőbb ügyfélfunkciókat valósítja meg, így kiinduló pont lehet bármely egyedi fejlesztést megelőzően. A munka során igyekeztem ügyelni arra, hogy a honlap böngészőfüggetlen legyen, és bármely felbontású eszközön optimálisan jelenjen meg. A rendszerhez létrehoztam egy Office 365 fejlesztői előfizetést, aminek szolgáltatásait a jól dokumentált Office 365 API által integráltam. Ennek köszönhetően egy olyan levelező és naptárkezelő modul készült el, melyek entitásainak (email és esemény) tárolásáról és a kapcsolódó üzleti logikáról a megbízható felhőszolgáltatás gondoskodik. A naptárt összekötöttem emellett a saját adatbázissal is, így az egyes eseményeket ügyféltalálkozóként is lehet definiálni, amire aztán vissza lehet rögzíteni a találkozó eredményességét. Az ügyfélkezelő modulban lehetőség van az ügyfelek, valamint a hozzájuk tartozó szerződések kezelésére.

Gondoltam arra az eshetőségre is, hogy az egyes ügyfelek más rendszerekből is érkezhetnek az adott vállalaton belül, ezért létrehoztam egy olyan felhőszolgáltatást, ami lehetőséget ad az ügyfélbetöltésre. Annak érdekében, hogy kihasználjam az aszinkronitás nyújtotta előnyöket, a megoldásba beépítettem egy Azure Service Bus üzenetsort.

Az implementációhoz Visual Studio fejlesztői keretrendszert használtam. A webalkalmazást ASP.NET MVC 5 platformon, C# nyelven készítettem el, a felhasználói élmény növelésére pedig JavaScript technológiákat (jQuery, AJAX) használtam. Az elkészült rendszert végül a Microsoft felhőjébe, az Azure-ba telepítettem és tettem elérhetővé az interneten.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.