Általános célú kontroller készítése okostelefonból

OData támogatás
Konzulens:
Dávid Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai mobiltelefonok egyre nagyobb része úgynevezett okostelefon (smartphone), melyeknél a fejlett szoftverkörnyezet lehetővé teszi, hogy ne csak a telefont gyártó cég írhasson programot a telefonkészülékre, hanem bárki, aki rendelkezik programozói tudással, és elsajátítja az adott szoftverplatform fejlesztési módszereit.

A dolgozatom célja, hogy megmutassam azt okostelefonok sajátosságait és lehetőségeit, a rajtuk elterjedt szoftverplatformokat és alkalmazásfejlesztési lehetőségeket, melyek segítségével olyan programokat készíthetünk a telefonokra, mely az egyszerű telefon funkciókon illetve a gyártó és a mobilszolgáltató által nyújtott szolgáltatásokon túl egyedi alkalmazási lehetőséget biztosít a felhasználó számára.

A dolgozatom első részében egy átfogó ismertetést szeretnék nyújtani az olvasónak a mobiltelefonokkal kapcsolatos technológiákról, a második részében pedig ismertetem egy Android platformon készült alkalmazás elkészítésének folyamatát és sajátosságait.

Az elkészített alkalmazás egy általános célú kontroller funkciót valósít meg. Ennek legfőbb jellemzője, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a számítógéppel, és az adatcsere révén a számítógép bizonyos műveleteket végrehajtson. Ilyen művelet lehet például az egér illetve klaviatúra vezérlése (helyettesítése) a telefon segítségével, fájl átvitel, adott program elindítása, kezelése vagy bezárása. Az adott művelet elvégzéséhez természetesen a számítógépen is kell futnia a megfelelő programnak, ami fogadja és feldolgozza a telefon által küldött parancsokat. Ezt a programot .NET keretrendszerben készítettem, mivel a célom az volt, hogy a telefonról történő vezérlést Microsot Windows operációs rendszert futtató számítógépen lehessen megvalósítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.