Általános célú, mikrovezérlő alapú fedélzeti irányító egység fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban egyre növekvő figyelem irányul az ember nélküli, autonóm eszközök fejlesztésére, melyek olyan helyeken alkalmazhatók, ahol az emberi munkavégzés kockázatokkal jár vagy egyszerűen lehetetlen. Az egyik ilyen kutatási terület az ember nélküli légi járművek csoportja, amely a kizárólag katonai felhasználásból kinőtte magát a legkülönbözőbb civil és tudományos területeken történő alkalmazásokig.

Ezek általában céleszközök egy adott felhasználási területhez, vezérlésüket egyedi célhardverekkel valósítják meg. Az egyedi hardver a fejlesztést és prototípus gyártást nehéz és hosszú folyamattá teszi. Ennek a folyamatnak a megkönnyítésére megoldás lehet egy univerzális fedélzeti rendszer, mely segítségével a tervezett eszköz prototípusa könnyen előállítható és a későbbiekben egyszerűsíthető, ha a feladat megkívánja.

A Szakdolgozat során megtervezésre került egy ilyen univerzális telemetria egység felépítése, a szükséges modulok kiválasztása és azok kapcsolatának módja, valamint megvalósításra került a fedélzeti számítógép (On-board Computer - OBC), mely a rendszer fő alkotóeleme. A cél egy moduláris, nagy megbízhatóságú, különböző területeken bevethető fedélzeti egység kialakítása volt, melyhez könnyen illeszthetők feladat specifikus szenzorok és egyéb részegységek.

Az elkészült prototípus tesztelése egy magaslégköri megfigyelőballonban történő alkalmazás során valósult meg, ahol rendszerszervezési feladatok, közvetlen periféria kezelés valamint a környezeti hatásoknak való ellenállás és megbízhatóság került megfigyelésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.