Általános feladatelosztó rendszer Azure platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a különböző számítási felhő alapú szolgáltatások egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert az IT szektorban, aminek köszönhetően a számítástechnikai erőforrásokhoz való hozzáférés egyre inkább kezd olyan közművekhez hasonlítani, mint az áram és az ivóvíz. Ebből a jelenségből olyan kutatók vagy cégek is profitálhatnak, akik eddig nem engedhették meg maguknak, hogy nagy mennyiségű adat feldolgozására alkalmas számítási kapacitásba fektessenek bele, hiszen most már van lehetőségük gazdaságosan kapacitást bérelni egy publikus felhőből.

Feladatom egy olyan Microsoft Azure publikus felhőbe telepíthető alkalmazás készítése volt, amely képes tetszőleges, jól párhuzamosítható algoritmus végrehajtására nagyszámú adaton, a felhasználó által megadott számú felhőbeli gépet alkalmazva, valamint az alkalmazással való interakciót segítő felhasználói felületek elkészítése volt. A cél az, hogy az alkalmazás felhasználójának ne kelljen felhő-specifikus programozással foglalkoznia, ezt az alkalmazás teszi meg helyette, neki csak az algoritmus elkészítésével és a kapott eredmények elemzésével kelljen foglalkoznia.

A dolgozat első részében áttekintem az alkalmazás elkészítéséhez szükséges technológiákat. Szó lesz a felhő technológiákról általában és a Microsoft Azure felhőről specifikusabban, ezen belül, azokról a konkrét szolgáltatásairól, amit felhasználok az alkalmazás felépítéséhez. Röviden bemutatásra kerül a Reflection technológia is, ami szükséges a felhasználó által feltöltött szerelvényekből az algoritmus kinyeréséhez.

A dolgozat második részében bemutatom az alkalmazás architektúráját, fontosabb adatstruktúrákat, egy teljes felhasználói munkamenet lezajlását illetve egy adategység feldolgozásának menetét.

A dolgozat utolsó részében megvizsgálom az alkalmazás működését egy konkrét példán keresztül. Konkrétan a Sobel operátort fogom alkalmazni egy adott számú képre, így ellenőrizve, hogy az alkalmazás valóban működik, képes egy tetszőleges algoritmus futtatására a Microsoft Azure felhőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.