Általános illesztő egység tervezése autóipari szenzorokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Robert Bosch Kft. AE/ESI üzletága az autóipari szenzorfejlesztéssel foglalkozik. A szenzorfejlesztés végső fázisában történik az elkészült darabok vizsgálata és funkcionális tesztelése előre meghatározott környezeti viszonyok között. Az elektromos mérések során az adott érzékelőre jellemző paraméterek helyességét, stabilitását figyeljük. A vizsgálatokhoz szükséges mérési adatgyűjtő és feldolgozó hardver- és szoftverkomponenseket a méréstechnika csoport fejleszti.

A merőrendszerek összetettségének következtében a vizsgálatok helyhez kötöttek, az eszközök mobilitása nehezen megoldható, és mivel nagyszámú tesztsorozat fut egyidejűleg, ezért mérőkapacitásbeli kihívásokkal is szembe kell nézni.

A szakdolgozat célja egy olyan illesztő egység tervezése, melynek segítségével az előtesztelés komplex mérőrendszer nélkül is elvégezhetővé válik. A tervezendő egységnek a konkrét mérés lefuttatásához egy könnyen mozgatható, több szenzortípust is lefedő tesztpanelként kell működnie.

A dolgozatban összefoglalom az autóipari szenzorok jellemzőit és fejlődésüket, az egyes típusaikat, valamint a kommunikációs interfészeik fajtáit. Ezután megtervezem egy illesztő eszköz blokkvázlatát és meghatározom a hozzá szükséges eszközöket, és elkészítem a nyomtatott áramköri tervet. Megismerkedek a mikrokontroller programozással. A megtervezett, legyártott és felépített áramkörhöz implementálok egy mérőprogramot és elvégzem a hozzá tartozó tesztméréseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.