Altiméter fejlesztése UAV alkalmazáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Seller Rudolf
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A pilóta nélküli repülőgépek (UAV-k) napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak, mind a haditechnikában, mind a polgári életben. Mára már komoly képességekkel is felruházhatunk egy ilyen autonóm repülő eszközt. Az összetettebb feladatok precíz végrehajthatóságához azonban nélkülözhetetlen az eszköz helyzetének, magasságának a pontos ismerete.

A diplomamunkám során a robotrepülőkön alkalmazható altiméterekkel foglalkozom. Egy ilyen eszköz megbízható és pontos működése az önálló le-, valamint felszállásoknál nélkülözhetetlen, de a repülés teljes időtartama alatt fontos információkat szolgáltathat. Először egy a BHE által biztosított S-sávú radar altiméterrel foglalkoztam, melyet eredetileg is UAV alkalmazásra terveztek. Később barometrikus és LASER alapú magasságmérési módszereket tárgyalok.

Az előbbi három szenzort felhasználva egy összetett mérési eljárást dolgoztam ki, amely a szenzorok magasságadataiból számítja ki az aktuális föld feletti magasságot. A LASER alapú magasságmérési eljárást az alacsony föld feletti magasságoknál alkalmazom. Utazómagasságra pedig egy adatbázis alapú barometrikus mérési eljárást dolgoztam ki, amely a radarral együttműködve egy alacsonyabb fogyasztású megoldást eredményez. Az egyes részegységek működési tartományát, korlátait egy saját fejlesztésű vezérlő és adatgyűjtő modul segítségével határoztam meg. A rögzített mérési adatokat egy erre a célra készített webes alapú térképes megjelenítő felületen végeztem el. A mérésekből kiderült, hogy a kifejlesztett mérési eljárás alkalmazható UAV repülőgépek fedélzetén, valamint megfelelő pontosságú adatokat nyújthat fel- és leszállások esetére is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.