Alumínium bondolási folyamat optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Krébesz Tamás István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozat témája az alumínium huzalkötési folyamat optimalizálása. Ennek során a kötés kialakításához használt gyártási paraméterek kerülnek finomhangolásra a kötések túlzott deformációjának megszüntetése céljából.

A szakdolgozat első, irodalomkutatás részében bemutatásra kerül a huzalkötési technológia, részletesen kifejtve a vastagszálas alumínium bondolást. Ismertetetem továbbá a kötés kialakításához használt paraméter beállításokat és azok hatásait a kötésekre, elővezetve ezzel az önálló munkám során végzett kísérleteket. A huzalkötő gép felépítésének és működésének áttekintése segíti a folyamat megértését. A gyártás közbeni lehetséges hibák analízisével bemutatom a megfelelő gépbeállítás, kalibrálás és optimális paraméter beállítás jelentőségét. A huzalkötés minőségének tesztelésére szolgáló eljárásokat, mint a letoló- és szakító vizsgálatokat, a kísérletek során is alkalmaztam, ezeket a megértés végett külön ismertetem.

A második részben az önálló, gyakorlati munka során készített teszttermék tervezési folyamata és megvalósítása kerül bemutatásra. Kifejtem továbbá a mintadarab tervezési szempontjait, a huzalkötő gép programozását és a paraméterek beállításait. Négy kísérlettel vizsgáltam a kötési paraméterek különféle módosításainak hatását. A vizsgálatok végeztével kiválasztásra került a legerősebb, legstabilabb kötésekkel rendelkező mintadarab, melynek beállításaival javítható az eddigi huzalkötési folyamat, valamint a további termékeknél élettartam növekedés érhető el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.