Alumínium hordozójú nyomtatott huzalozások mechanikai megmunkálási technológiáinak vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gál László
Elektronikai Technológia Tanszék

Az alumínium hordozójú nyomtatott huzalozások mechanikai megmunkálása, tehát a kontúrmarás és a fúrás, számottevően eltérő, mint a hagyományos FR4-es lemezeké. A paneleken nagyobb méretű sorja képződik és a marószerszám élettartama rövidebb, hajlamosabb a törésre.

A szakdolgozatomban bemutattam az alumínium hordozójú nyomtatott áramköröket és az ezek megmunkálásához szükséges speciális szerszámokat.

Meghatároztam a marás során beállítható paraméterek, X-Y irányú előtolás, fordulatszám, Z irányú mozgások optimális értékét, illetve az egyéb marást befolyásoló tényezőket. Vizsgáltam különböző átmérőjű, típusú és gyártmányú marószerszámokat, és különböző vastagságú lemezeket. Megvizsgáltam, hogy az előfúrás és a szerszám mélyebbre engedése mennyit javít a maró élettartamán és mennyit változtat a sorjaképződés mértékén és jellegén. Továbbá megvizsgáltam, hogy a hőmérséklet milyen hatással van a forgácsolásra. Sikerült meghatározni, hogy mi okozza elsősorban a kontúrmarás közbeni szerszámtöréseket. Kísérleteket végeztem még a kifutólemezek hatására és az alátámasztó farostlemez hatására is.

Az alumínium hordozójú nyomtatott áramköri alapanyagok fúrásához is sikerült optimális paramétereket meghatároznom, illetve megállapítottam, hogy a fúráshoz nincs szükség speciális szerszámra, megfelel a hagyományos FR4-es fúró.

Technológiai leírást készítettem az alumínium hordozójú nyomtatott huzalozások optimális mechanikai megmunkálásához. A laboratóriumi gyártás során szerzett tapasztalatok is kiválóak voltak. Összesen 20 darab alumínium hordozós nyomtatott áramkör körbemarása közben mindössze 1 darab szerszám törött el, de a törés oka az elhasználódott szerszám élének a kicsorbulása volt, és az összes panel megfelelő lett a további technológiai lépésekhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.