Alvállalkozói csoportmunka támogatása fordítástámogató rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Föld körülbelül kétszáz országában élő közel hétmilliárd ember által beszélt nyelvek száma több ezres nagyságrendű. Modern civilizációnkban könnyebben és gyakrabban kerülnek kapcsolatba – akár munka, akár magán jelleggel – különböző nyelvterületekről érkező emberek, mint évszázadokkal ezelőtt, és köztük legtöbbször egy széles körben beszélt nyelv (angol, spanyol, francia, német) teremti meg a kommunikációs csatornát. A közvetítő nyelvek jelenléte ellenére sem szűnt meg az igény arra, hogy az emberekhez az anyanyelvükön is eljussanak az információk (hírek, könyvek, cikkek). Ennek egy ékes példája az Európai Unió, ahol a dokumentumokat minden tagállam nyelvére le kell fordítani. Ezért a természetes nyelvek közötti fordítás jelentősége számottevő, a XXI. század információmennyiségét tekintve pedig elengedhetetlen, hogy számítógépes támogatás is rendelkezésre álljon hozzá.

Szakdolgozatom egy ilyen fordítástámogató szoftver új funkciójának kifejlesztését dokumentálja. Ezen rendszerek feladata, hogy segítséget nyújtson a fordítási folyamatban mind egyéni, mind pedig csapat- / projektmunka szintjén. A dolgozat a Kilgray Translation Technologies tulajdonában álló memoQ nevű szoftverhez kapcsolódik, annak a projektmunkát támogató funkcionalitását bővíti ki.

Alapvetően kliens-szerver architektúra szerint épül fel a szoftver: egy projektbe szervezett fordítási munka adatai, dokumentumai, egyéb erőforrásai egy kiszolgálón tárolódnak, ahol a projektmenedzserek az egyes fordítandó dokumentumokat fordítókhoz rendelik, a fordítók a kliens alkalmazással pedig hálózaton (akár az interneten) keresztül fordulnak a szerverhez, töltik le a számukra kiosztott munkát és az általuk elérhető erőforrásokat.

Dolgozatom és munkám célja a rendszer olyan funkciókkal való kibővítése volt, amelyek lehetővé teszik, hogy egy fordítóiroda (fővállalkozó) kiadhasson munkákat (outsourcing) egy másik szervezet (alvállalkozó) számára úgy, hogy az alvállalkozó nem rendelkezik saját szerverrel (nem akarja megvenni, üzemeltetni). Az alvállalkozó a fővállalkozó szerverét használja, ott tárolódnak az adatai és ott adminisztrálja a projektet a saját felhasználói körében. Azaz, mintha egy korlátozott funkcionalitással rendelkező sandboxot biztosítanánk az alvállalkozónak a szerveren, amely bizonyos pontokat leszámítva el van különítve a fővállalkozótól.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.