Alvásfiziológiai paraméterek monitorozása és analízise EEG eszközzel Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság az emberek több időt fektetnek céljaik elérésébe, karrierjük alakításába, és a legkönnyebben ezt az időt az alvásra szánt időből tudják kölcsönözni.

Minden embernek szüksége van kellő mennyiségű és minőségű alvásra, egyes munkakörökben pedig fokozottan fontos, hogy ez biztosítva legyen. Az alvásdiagnosztikában az egyik leggyakrabban alkalmazott terápiás kezelés az alvási ritmus rendszerezése. Ennek vizsgálatához hypnogramra van szükség az alany alvásáról.

A hypnogram elkészítésének egyik alternatívája a non-invazív aktigráf mérés, amely, bár könnyen beüzemeltethető, mégis végül pontatlan eredményt ad az alváslaborokban jelenlévő teljes poliszomnográf monitorozással ellentétben. Utóbbi viszont az eszközök összetettsége és bonyolult használata miatt nem terjedhetett el a hétköznapi emberek életében.

Tanulmányomban a könnyen csatlakoztatható eszközök segítségével bemutatom, az alvás mely releváns fiziológiai folyamatai mérhetőek. Elemzem a módszerek előnyeit és hátrányait. Az Android alkalmazáson alapuló mérőrendszeremet megterveztem és megvalósítottam. Ezután a poliszomnográfiában fontos szerepet játszó EEG jelek egy bárki számára elérhető neurális headset segítségével otthoni környezetben mérhetők. Az eszköztől lekérdezhető változók értékeléséhez strukturált tesztméréseket terveztem. Végül pedig egy teljes éjszakai alvás felvételéből alvásmélységi elemzést végeztem.

Célkitűzésem az volt, hogy eljuttassam mindenki otthonába az elérhető alváslabort.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.