Analitikai eszközök integrálása PLM Recept Menedzsment területen

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkámat az SAP Hungary Kft. PLM Recept Menedzsment csapatában végeztem. A dolgozatban az SAP HANA adatbázisban általam megvalósított adatmodelleket mutatom be, valamint a HANA és az analitikai eszközök közötti kapcsolat létesítését ismertetem.

A PLM recept objektum két fő elemének, a fejadatoknak és az összetevőlistának egy lehetséges modellezését elkészítettem. A létrehozás során az objektum valósághű megvalósítására törekedtem. Minden értékes információt elérhetővé tettem, a táblák közötti kapcsolatot is ez alapján alakítottam ki, az újrafelhasználhatóság biztosításának érdekében az azonosító mezőket is a kimenetre kötöttem.

Munkám jelentős részét a receptúra variánskezelésének megvalósítása tette ki. A verziókezelésnek számos módja ismert a rendszerben. A Változás Menedzsment által nyújtott lehetőséget használtam fel és ennek megfelelően a recept elsődleges kimeneti specifikáció módosításainak követésére három modellt implementáltam. Az első modell azon kezdetleges ötleten alapszik, mely a két bemenő paraméter által meghatározott intervallumon iterálva hívja meg az alapmodellt. Tekintve, hogy az ötlet nem hatékony, a második modellben kerültem a ciklusok használatát, filterek alkalmazásával szűrtem az eredmény halmazt, a költséges belső illesztések helyett pedig külső kapcsolatokat definiáltam, ezáltal egy hatékonyabb modellt sikerült megvalósítanom. A harmadik modell már az öröklött objektumok kezelésére is képes. Ebben az esetben a környezet hiányosságából adódóan, a problémát kurzor használatával tudtam megoldani, mely szintén jelentősen lassítja a teljesítményt. Szignifikáns teljesítményfokozást a HANA SQL motorra áttett műveletvégzés okozott. Ennek köszönhetően közvetett módon ugyan, de sikerült a második modell futási idejét 1 másodpercre redukálni.

Az adatbázis és a kliens alkalmazások közötti end-to-end kommunikáció kiépítése szintén diplomatervezési feladatom részét képezte. A HANA elsősorban ODBC és JDBC protokollon, SQL lekérdezéseken keresztüli adatelérésre lett optimalizálva, de támogatott az ODBO interfész és az MDX nyelv használatával a többdimenziós adatszolgáltatás is. A sikeres kapcsolat megteremtése után, a HANA adatbázisban levő objektumok a kliensek számára elérhetővé válnak, az eszközök használatával további elemzések, kimutatások készíthetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.