Analitikai nézetek fejlesztése SAP PLM PI Cloud megoldáshoz SAP HANA és Fiori UI technológiák használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

Termelő nagyvállalatoknál elengedhetetlen valamilyen termék-életciklus menedzsment rendszer használata. Diplomamunkám témája is egy ilyen rendszerrel kapcsolatos, az SAP PLM (Product Lifecycle Management) rendszerével.

Munkám során megismertem az SAP PLM folyamatorientált gyártáshoz kapcsolódó elemeit, a receptmenedzsmentet, a recepteket, a specifikációkat, a szinkronizációs egységeket és a termék címkézést. Ezeket a témákat a 2. fejezetben fejtem ki bővebben.

A feladatom áttekintő analitikai alkalmazás elkészítése volt ezekhez a PLM elemekhez kapcsolódóan. Ez lényegében egy webalkalmazást jelentett, aminek a feladata a fentebb említett elemek látványos vizualizációja. A munkát az SAP-s technológiák megismerésével folytattam. A feladatom végrehajtásához az adatokat az SAP HANA adatbázisból kell az alkalmazásba betölteni. Ehhez különböző keretrendszerek szükségesek, amit a 3. fejezetben fejtek ki bővebben. Szintén ebben a fejezetben ismertetem az SAP front-end technológiáját, az SAP UI5 Fiori web-es keretrendszert.

A 4. fejezetben ismertetem a feladat motivációját, az elkészítendő alkalmazás használati eseteit és a szoftver architektúráját. Front-end részről bemutatom a felületi komponensek tervét is. Majd ezt követően ismertetem a prototípus alkalmazás elkészítésének körülményeit.

Az 5. fejezetben a megvalósításról írok, szétszedve a back-end és front-end oldalt. Bemutatom a virtuális adatmodell elkészítésének módját, valamint, hogy hogyan tettem ezt elérhetővé OData szolgáltatáson keresztül a front-end számára. Ismertetem a felhasznált felületi komponenseket is. Ezen kívül kitérek a megvalósítás során keletkező problémákra valamint döntéshelyzetekre is.

Dolgozatomat a továbbfejlesztési lehetőségek leírásával zárom, ahol kitérek a különböző integrációs és teszt-automatizálási lehetőségekre is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.