Analóg fénytechnikai eszközök vezérlése DMX jellel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatom egy olyan színpadvilágításban használható fénytechnikai vezérlő tervezésének lépéseit mutatja be, mely alkalmas egy DMX 512A szabvány szerint működő rendszerbe illesztésre és vezérelni tud analóg 0-10V-os vezérlőjellel működő füstgépet és stroboszkópot.

A munka első fázisában irodalomkutatást végeztem, és megvizsgáltam a megvásárolható hasonló eszközöket is, és az így szerzett ismeretekből kiindulva alkottam meg az eszköz specifikációját. Figyelembe véve, hogy egy prototípus-fejlesztésről van szó, csak egy-egy füstgépet és stroboszkópot képes kezelni. A forgalomban kapható termékek gyakran 16-32 eszközt is kezelnek, bár azokat első sorban dimmerek (fázishasításon alapuló fényerő szabályzók) vezérlésére tervezték, amelyekből általában jelentős mennyiségre van szükség.

A munka második fázisában elkészítettem a hardvertervet, mely magába foglalta a blokkvázlat, a kapcsolási rajz és a kétoldalas nyomtatott áramköri lemez huzalozásának megtervezését. Nagy hangsúlyt fektettem a megfelelő alkatrészek kiválasztására, és felhasználók általi könnyű kezelés megvalósítására.

A nyomtatott áramköri lemez legyártása után hozzákezdtem az alkatrészek beszerzéséhez és beültetéséhez. Ezek után a szoftverfejlesztés következett, amihez az Atmel Studio 6 fejlesztőkörnyezet használtam. A szoftvert C nyelven írtam, és figyeltem az áttekinthető kód készítésére.

Az elkészült eszköz továbbfejleszthető, mivel a hardver lehetővé teszi bonyolultabb szoftver készítését is. Mivel a nem használt lábak ki vannak vezetve, ezért új hardver is illeszthető hozzá, például egy numerikus billentyűzet. Az így keletkezett termék egy prototípus, mely nem elég robusztus egy sok példányban gyártott termékhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.